Конкурса "Науката в картини и слово"

Конкурсът "Науката в картини и слово" ще се превърне в място за обмен на знания, умения и нови идеи под формата на: мултимедийни продукти, есета, рисунки, картини, постери, колажи, модели, които трябва да представят работа по значим проблем с практически и изследователски характер.
Как младите хора виждат науката? Как виждат те бъдещето си в разработката на иновативни научни проекти? Какво е мястото на науката в живота ни? Отговори на тези въпроси ще даде конкурса "Науката в картини и слово".

Цели на конкурса за ученици и студенти

Участници

В конкурса могат да участват ученици на възраст от 6 до 19 години и студенти, разделени на четири състезателни групи:
І група – 6 - 11 години;
ІІ група - 12 - 15 години;
ІІІ група - 16 - 19 години;
ІV група – студенти във висши училища.

След предварителна селекция, допуснатите проекти ще бъдат наградени в Нощта на учените.
Всеки проект (с иключение на литературните творби) трябва да съдържа снимков материал или презентация и текстови файл с описание на идеята.
Изпращайте своите проекти на адрес nost_na_uchenite_konkurs@abv.bg в срок до 22 септември 2014 г.

Награждаване

Уважаеми участници в конкурса "Науката в картини и слово",
Позволете ни отново най-искрено да Ви благодарим от името на екипа на конкурса за активното участие с проекти в конкурса "Науката в картини и слово" в рамките на проект "Европейска нощ на учените" 2014 г.
Благодарим за изработените проекти, благодарим за положителните емоции, благодарим ви, че ни вдъхновихте за нови инициативи в бъдеще!
На 26 септември в Британски съвет се проведе финала на конкурса. До него сред предварителна селекция бяха допуснати 16 проекта. Финалистите представиха своите разработки пред ученици, студенти, учители, родители и гости.
Сред финалното представяне журито определи пробедителите в четирите състезателни групи. Ето ги и победителите:

І група

6 - 11 години; Емили Караколева на 8 години с проект "Мечта", Петър Николов на 9 години с проект "Аз вярвам", Бояна Костова на 8 години с проект „Наука”

ІI група

Ученици от 5 в клас на145 ОУ "Симеон Радев" с проект "Науката в картини и слово”, ученици от 7в клас на 144 СОУ „Народни будители” София с проект „Всички науки си взаимодействат”, Бойка Матова и Борис Иванов от 6 д клас, 119 СОУ „Акад. М. Арнаудов” проект „Иновациите и бъдещето”.

ІII група

Любомира Иванова 11 клас в НПМГ "Акад. Л. Чакалов" гр. София с проект „Цветът в светът”, зрелостници от 12 клас профили "Изкуства" и "Хуманитарен" от 1 СОУ "Пенчо П.Славейков" гр.София с проект "Природата и устойчивото развитие" и ученици от СОУ „Народни будители“ с проект СМС-а през годините.

ІV група

Кристияна Добрикова с проект "Биотероризъм – реална пасност или мит", Денис Сандаров с проект "ПРИЗРАЧНА" ваксина и Мила Лори Павлова с проект "Една различна идея...".

Да си учен е преди всичко признание! Несъмнено любовта към науката започва още от ранна училищна възраст. Убедени сме, че учителят е най-важният фактор, за да се формира правилно отношение и любов към науката в българските деца.
За това благодарим на учителите, че провокират интереса на децата към науката и пожелаваме на учениците все така с желание и ентусиазъм да участват.
До нови срещи!

Екипът на конкурса

Контакти:
idraganov@nbu.bg
K-TRIO
Конкурси
Подкрепящи организации
Съюз на учените в България Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив
Start It Smart Университет по хранителни технологии - Пловдив
Център по високи постижения в Софтуерното инженерство на Европейския софтуерен инстритут Международна фондация 'Св.Св. Кирил и Методий'
Регионален исторически музей в Бургас
Финансово съдействие
Researchers' Night
Партньори по проект K-TRIO 2 - Нощ на учените 2014
Нов Български университет Тракийски университет Пловдивски университет 'Паисий Хилендарски' Медицински университет - гр. Пловдив Русенски университет 'Ангел Кънчев' Медицински университет - Варна British Council Единен център за иновации на Българската академия на науките