Кабинети по любопитство

17:30 – 22:00 , фоайе пред Аулата

Какво е медовината, Здравко Пеев

Ще научите за историята и приготвянето на тази толкова ценена напитка. Ще бъде предложена и дегустация на медовина, приготвяна по автентични рецепти.

Бойните изкуства на европейския континент, Мирослав Лесичков, основател и инструктор в школа за средновековна фехтовка МОТУС

Демонстрация

Забавна математика, Васил Василев

Школа "Олимпийци" организира курсове по състезателна математика и информатика. Целта на школата е да даде първокласна подготовка на учениците за националните състезания по математика и информатика, за да могат да постигат все по-високи резултати, да се класират в националните ни отбори и да представят България все по-добре на международните състезания. Школата ще представи забавни и предизвикателни задачи за учениците и ще запознае посетителите с уменията, развивани от олимпиадните задачи.

"Да видим невидимото", Мила Драгомирова, Никола Пеев, проф. Асен Пашов

Ще наблюдавате демонстрации на оптични илюзии и феномени. Ще поговорим за човешкото зрение и неговите възможности. Ще видите как трепти мембраната на барабан, как се върти перката на вентилатор, как се нагрява въздухът. Ще разберете как работят тези експерименти, как да ги направите сами и да измислите нови.

DIGITRANS „Дигитализирай това“, Албена Антонова

Ще имате възможност да се запознаете с инструментите и подходите за дигитална трансформация по метода на ДИГИТРАНС, както и ще има демонстрации на място. ДИГИТРАНС е проект за подпомагане на дигиталната трансформация на малките и средни компании, който се разработва по програма ИНТЕРРЕГ в 7 държави в Дунавския регион.

„От какво се състои?“ д-р Стефан Каратодоров, д-р Виктория Атанасова

Лазерно-индуцираната плазмена спектроскопия като техника за изследване на предмети на културното наследство. Това е метод за бърз и директен анализ на качествения и количествения елементен състав както на повърхността, така и в дълбочина на даден обект. Това носи информация за материалите, използвани за суровина, и за начина му на производство и използване, откъдето може да се съди за произхода, епохата му на производство и употреба, историческите пътища, автентичността и др. Ще имате възможност да видите кратка демонстрация на метода чрез апаратура за теренни изследвания LIBSCAN 25.

17:30 – 22:00 Южно фоайе, Ректорат

Учебна игра-лабиринт „Асеневци”,
Валентина Тодорова Терзиева–Богойчева, д-р Елена Николаева Паунова-Хубенова

Асеневци (http://www.apogee.online/games.html) е демонстрационна учебна игра-лабиринт по средновековна история на България, генерирана с първия прототип платформата за генериране на сериозни игри за обучение по проект APOGEE. Лабиринтът има 4 зали: 1. Въвеждаща; 2. Въстание на Петър и Асен; 3. Цар Калоян; 4. Цар Иван Асен II. За да се стигне до последната зала, трябва да се премине през останалите три, като се решат задачите в залите и се отговори на въпросите за отключване на вратите. Играта приключва, след като се открият всички скрити в залите предмети.

Hands-on лаборатория по сглобяване на роботи,
ас. Траян Илиев, Михаил Пелтеков

Ще бъдат демонстрирани учебни роботи с Raspberry Pi 3, видеокамери и сензори за препятствия и следене на линия. Ще бъде демонстрирано как можем да ги програмираме на Python и Java да изпълняват прости задачи. За ентусиастите ще има конкретни задачи и комплекти за сглобяване.

Демонстрации на Прогнозата за времето,
докторант Красимир Стоев

Заповядайте, за да разберете директно от "Кухнята за времето": Ще вали ли утре? Как се става синоптик? Как се прави прогнозата за времето - наука или хвърляне на зарчета?

Демонстрации на сеизмометър,
гл. ас. Гергана Георгиева

Как да си направим сеизмометър с подръчни средства- забавни демонстрации (подходящи за деца).

Направи си сам метеорологична станция:
докторант Ирина Ганчева

Със съвсем лесно откриваеми материали можем да направим уреди, които приличат на професионалните - термометър, ветромер (за деца с подръчни материали).

Полезни интернет ресурси за земетресения и описание на атмосферната обстановка,
гл. ас. Милен Цеков и доц. д-р Елисавета Пенева

Интернет дава все повече информация на професионалистите и на широката публика за състоянието на Земята, атмосферата и океана. Кои полезни сайтове да гледаме и как да интерпретираме показаната информация?

17:30 – 22:00 Северно фоайе, Ректорат

Ателиета за най-малките

Занимания за най-малките: да нарисуваме мамута, да открием стъпките и отпечатъците на древните животни, демонстрации и експерименти, как се открива динозавър?

Срещи с учени - Една професия – много кариери

Игри и задачи за децата, свързани с кариерата на учените. По време на цялото събитие, децата ще имат възможност да се срещнат и да зададат множество въпроси на различни учени. Какви скрити таланти и супер сили развива науката?

Забавни химични демострации, Корпус за бързо гърмене, Кудратлох Сахибудин, ФХФ

Зрителите ще видят как горят водата, камъните и пяната, как химиците могат да държат в голи ръце горящ огън и после да си ги измият в течен азот с температура минус 196 градуса, как може водата да се втвърди при стайна температура и много други чудесии; ще научат, как химията присъства и помага по безброй начини в цялото ни ежедневие.

Космическо сафари, докт.Елица Пелтекова

Наблюдения на звездното небе със звездна карта и очила аз виртуална реалност.