Кабинети по любопитство

19:00 – 21:30 , фоайе пред Аулата

Здраве чрез природата - Санем пер натура, доц. Теодора Вълова, д.п., Катедра „Медико-диагностични дейности“, медицински колеж към Медицински университет – Плевен

Българските билки и тяхното приложение в медицината и в козметиката – Билки за здраве. Представяне на акцията „Билкосъбиране“ на студенти от специалностите „Помощник-фармацевт“ и „Социални дейности“, Медицински колеж – Плевен, за събиране на билки. Инициативата е част от практическата професионална подготовка на студентите. Ще бъдат представени изисквания за съхранението на билките и билковите смеси. Ще се демонстрира употреба на билкови смеси самостоятелно или като допълнение към основното лечение на пациента. Изготвяне на билкови смеси, чайове. Как да подобрим телесните показатели, които са извън норма, чрез билколечение? Натурална билкова козметика за третиране на кожата на лицето и тялото, както и за профилактика и лечение на различни заболявания. Раздаване на флаери с подходяща информация.

Демонстрация на продукти от водорасли, придружена с дегустация.  На аудиторията ще бъдат представени водораслите, като хранителна среда за хора и микроорганизми.

Тестване на кръвна захар чрез готови тестове.  Студенти от специалност „Медицински лаборант“ ще измерват стойностите на кръвна захар, холестерол и хемоглобин на заинтересованите посетители, чрез мултифункционален апарат Easy Life GCHb PLUS.