Дискусионни клубове

18:30 – 21:00, зала 21

Повторните нови - бъдещи свръхнови тип Ia, гл. ас. Антония Вълчева

Повторните нови са интересни обекти, които се характеризират с многократни периодични избухвания в двойни системи, съдържащи бяло джудже. Периодът на избухване се свързва с важни параметри на системата и колкото по-кратък е той, толкова по-скоро е възможно системата да избухне като свръхнова тип Ia – най-енергетичния взрив във Вселената. Ще разберем има ли такива обекти близо до нас и какво сме научили за тях.

Фини прахови частици в София, доц. д-р Веселин Тончев

Ще научите за източниците на замърсяване в София и защо еколозите постоянно алармират за стойности, надвишаващи праговете. Кои частици наричаме фини прахови, откъде се вземат, кои са опасните метеорологични ситуации за повишени ФПЧ и как да следим актуалното състояние в София.

Геофизика на Марс - мисията Insight, гл. ас. Милен Цеков

Ще научите за историята на изследванията на Марс, за това, което ни е известно, и което остава скрито за марсотресенията, марсианската тектоника и марсианското магнитно поле. Ще разберете какво представлява мисията InSight, която се очаква да даде безпрецедентна информация за вътрешната структура, топлинното поле, тектониката и сеизмичната активност на Марс.

Как изучаваме океана от космоса?, докторант Ирина Ганчева

Ще научите за най-новите методи за мониторинг на океана и какви новости за океана научаваме от тях - програма Арго, глайдери, спътници.

Черноморският център за мониторинг и прогноза към програма Коперник, доц. Елисавета Пенева

Черно море като част от Световния океан е обект на изучаване и наблюдение - всепризнат е проблемът за замърсяването и опазването на биологичните видове в него. В ежедневните човешки дейности е необходима информация за актуалното състояние на морето, както и за бъдещото развитие няколко дни напред. Как се прави това, с какви модели се прогнозира и как да достигнем до тази информация, за това ще стане дума в тази лекция.

Сеизмични изследвания в района на българската антарктическа база на остров Ливингстън, гл. ас. Гергана Георгиева

Непознатата далечна Антарктида ще се приближи до вас: ще научите за две от българските експедиции на Антарктида, какви интересни явления се наблюдават и защо учените се интересуват от ледения континент. Ще видите и авторски снимки и ще чуете разказа на самия автор.

18:30 – 20:30, зала 148

Ханзейската лига - Марио Филипов

Ще научите за историята и функционирането на лигата - съюз на търговски градове и организации, често наричан първата международна корпорация и дори първообраз на ЕС, и как той променя историята на Европа.

Средиземноморската диета през античността - Бианка Василева

Ще научите за кулинарните постижения на древността и как тези традиции имат връзка с нашата кухня. Ще бъде предложена и дегустация на печива по рецепти от исторически източници.

Здравето през късната античност - Йордана Николова

Ще научите за различните процедури, използвани от тогавашните хора да се предпазват и справят с болестите, които са ги съпътствали. Освен това, ще бъдат показани находки на инструменти и рецепти за лекарства от този период.

Какво е медовината, Здравко Пеев

Кратка презентация за историята на медовината.

Бойните изкуства на европейския континент, Мирослав Лесичков, основател и инструктор в школа за средновековна фехтовка МОТУС

Ще научите за традициите на бойното изкуство от Средновековието, неговото развитие и връзка с европейската култура и реалност през този период. Ще се дискутират ръкописите,въз основа на които се развива дисциплината HEMA (Historical European Martial Arts), както и защо можем да говорим за европейска традиция. Презентацията включва представяне на реконструкции на хладно оръжие от средновековието и ранния ренесанс.

18:30, зала 23

„Трансфер на знания в Европа – какво научихме по време на мобилността в други държави и научни организации”, докторанти на СУ, модератор: проф. Мария Стойчева. Представяне на информацията за текущите и предстоящи програми в областта на научните изследвания на Университетската агенция на Франкофонията